Straattaal gaat digitaal

Wie had dat gedacht: van hangen op de straat en chillen op de hoek naar online formaat en internet G’s op Facebook!

Ewa homies en dushi’s vandaag heeft deze G één dikke torie voor jullie. Je weet toch ik heb jullie back, no spang. SKUUUURRRR!* (zie begrippenlijst)

Het is al donker en ik ben nog steeds niet thuis. Nog een klein stukje fietsen. Opeens krijg ik het woord ‘tatta’ naar mijn hoofd geslingerd. WIE RIEP DAT!? En wat betekent het eigenlijk? Oh…daar staat weer zo’n groepje te lachen op de hoek van de straat. Hebben die jongeren geen huiswerk of zo?

Ik ben van de straat! Maar eigenlijk ben ik zelf nooit op straat…

Stoer zijn en tegelijkertijd erachter komen wie je eigenlijk bent, dat is waar jongeren naar op zoek zijn. Vroeger vormden we daarom op de fysieke straathoek een straatimago. De huidige straathangers zoeken echter steeds meer de digitale platformen op om die status te verkrijgen. Geheel onvoorspelbaar is het niet; iedereen zit tegenwoordig op Facebook. Een tag met die gekke chick van afgelopen zaterdag resulteert in een comment van oma met de vraag hoeveel kinderen we gaan nemen… Is het trouwens niet een beetje tegenstrijdig? De straatcultuur hoort zich toch per definitie af te spelen op de straat?

Wie is nou real en wie fake?

De performance van straatcultuur heeft zich verplaatst: van de straathoek naar Facebook. Jongeren moedigen elkaar aan om zo stoer mogelijk over te komen. Met of zonder gevolgen? In april 2013 werden er nog diverse scholen in Leiden dichtgegooid nadat een jongen gedreigd had met een schietpartij. Dat schreef hij op social media ‒ Twitter welteverstaan. Is dit ook nog onschuldig pubergedrag?

Flexen voor die foto en spitten voor die video

Er zijn voor straatschoffies twee belangrijke voordelen die social media bieden. Het eerste is het onbegrensde publiek dat in een handomdraai wordt bereikt. Als tweede hebben jongeren online de controle over wat zij willen laten zien, meer dan IRL. Het is simpel: ik hang mijn broek wat lager, hang twee gouden kettingen om m’n nek, maak een W met mijn vingers en leun tegen het muurtje. Dan vraag ik aan mijn mattie of hij een picca wil schieten. Een Instagram-filtertje en een keiharde slagzin uit een 2Pac-nummer maken het compleet. Social media doen de rest. Zo kun je de perfecte profilering maken van een straatstatus.

Negativ

Het verspreiden van gangstercontent op social media kan btw ook negatief zijn. Onlangs is de Facebook-pagina ‘De mooie Nicki Minaj-generatie’ nog in het nieuws gekomen. Deze pagina plaatst foto’s van straatjongeren, maar deze worden vervolgens aan de schandpaal genageld. Niet chill bruh… Ook voor jongerencommunicatie is straattaal niet altijd de juiste optie. Het is de taal die jongeren onderling spreken, met de nadruk op onderling. Een jongerencampagne volledig in straattaal kan volledig de plank misslaan. Strooien met termen als vet, cool, OMG of WTF zorgt bij volwassenen al om lacherige reacties, maar jongeren en kinderen vinden je dan gewoon belachelijk.

Picture me rollin’

Tegenwoordig hoef je alleen Facebook te openen om je dagelijkse portie gangster te krijgen. Van vermakelijk tot ergernis, iedereen heeft er zijn of haar mening over. (Ik ben benieuwd wat jou ervaringen zijn, laat een comment achter!) Of deze gangstertrend lang blijft aanhouden is echter maar de vraag. ‘Jezelf zijn’ begint namelijk steeds meer ‘in’ te worden, maar daar kom ik in een volgende blog post op terug. Voor nu blijf ik bawlen en gooi ik mijn peacesign in de lucht. CHALLAS!

*Dat hipperdiehophop-taaltje is soms best lastig te volgen. Check daarom de begrippenlijst hieronder. Ik zei toch ‘Ik heb je back’…

Internet G’s = zich stoer gedragen op het internet

Ewa = Hoi

Homies = vrienden

Dushi’s = vriendinnen

__G __= een afkorting van gangster

Torie = verhaal

Ik heb jullie back = een uiting waarin je aangeeft op iemand te letten en zorgt dat diegene veilig is

No spang = maak je niet druk

SKUR (schrijf je als SKRR) = een veelvoorkomend geluid dat gebruikt wordt in hiphopnummers. Het moet het geluid van een auto die keihard wegrijdt voorstellen

Tatta = Hollander

Gekke chick = een heel knap meisje

Flexen = poseren voor een foto, spieren aanspannen zodat je er extra goed uitziet

Spitten = rappen

Mattie = vriend

Picca = foto

2Pac = misschien wel de bekendste Amerikaanse rapper, dichter en acteur

BTW = by the way: trouwens

Chill = relaxed (als je het woord relaxed niet kent wordt het tijd voor je AOW-aanvraag)

Bruh = broer: hiermee wordt niet letterlijk broer bedoeld ‒ meer een goede vriend

IRL = in real life

Real = echt; doet niet alsof en is zichzelf

Fake = nep; doet zich voor als iets wat hij/zij niet is

Bawlen (Balling) = ook wel ‘hard gaan’; veel geld verdienen/maken

Peacesign = Met je wijs- en middelvinger een V-vorm maken; staat voor vrede (peace)

Challas = mazzel, doei

Picture me rollin’ = Als iemand haat/zeurt/je neerhaalt maar jij gaat later beter worden, dan zij zeg je…Picture me rollin!