48% Van de jongeren willen aandacht besteden aan hun gezondheid

Vrouwen maken meer gebruik van gezondheidsapps dan mannen. En de lijst met apps en toepassingen is lang en gevarieerd. Ze worden door jongeren onder meer gebruikt:

Om fit te blijven of te worden

Jongeren gebruiken hiervoor bijvoorbeeld de app The 7 Minute Workout. De app helpt ze om in 7 minuten 12 verschillende oefeningen te doen, met korte pauzes ertussen. Een ander voorbeeld is 100 Pushups, die naar eigen zeggen leidt tot “mooi afgetekende spieren in zes weken.” Wie wil dat nou niet?

Als hulp bij het hardlopen

In deze categorie vallen apps als Nike Running, Runtastic en RunKeeper. De laatste app biedt jongeren (en andere gebruikers natuurlijk) een ‘persoonlijk coachingsprogramma’ op hun mobiel. De app houdt onder andere de tijd bij die je loopt, je snelheid en het aantal calorieën dat je verbrand hebt. Ook kun je je hartslag meten, naar muziek luisteren en kijken wat voor weer het wordt.

Om bij te houden wat ze eten

Dit doen ze bijvoorbeeld via Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum. Dat is een ‘eetdagboek’ waarin je dagelijks invult wat je eet en drinkt. De tool laat zien of je voldoende voedingsstoffen en energie binnen krijgt.

Interessant is dat sommige jongeren apart bijhouden of ze op een dag voldoende water drinken, bijvoorbeeld via de app Hydro Coach.

Om genoeg te slapen

De app SleepTown, die door jongeren genoemd wordt, helpt ze bijvoorbeeld om een gezond slaapritme te ontwikkelen. Je wordt aangemoedigd om op tijd naar bed te gaan en op tijd op te staan. Ondertussen bouwt de app een gebouw (!) dat je kunt bekijken als je opstaat.

Als geheugensteuntje

Denk in dit geval aan een app als Pill Reminder, die je helpt om tijdig medicijnen en pillen in te nemen.

De apps doen hun best om het leuk te houden voor de gebruikers, wat sommige apps beter lukt dan andere. Opvallend is dat de apps over het algemeen veel functionaliteiten hebben; ze lijken meer aanbodgestuurd dan vraaggestuurd. Toch voorzien al die apps dus wel in een behoefte, vooral van degenen die veel aandacht aan hun gezondheid besteden (31% van de jongeren van 15 t/m 20 jaar) en van degenen die er meer aan willen gaan doen (48% van de jongeren).